Anfallet mot Finland

Den 30 november 1939 angrep Sovjetunionen Finland på bred front över deras gemensamma gräns. Längs vägarna från gränsbyarna Raate och Juntusranta trängde två sovjetiska motoriserade divisioner med tillsammans 30000 man in. Deras avsikt var att mötas i Suomussalmi några mil längre in i landet och därifrån gemensamt skära av Finland i höjd med kuststaden Uleåborg.

Till en början mötte de endast svagt motstånd av lokala hemvärnsförband. De finska styrkorna, knappt 4000 man, inledde ett motanfall julafton 1939 och lyckades efter ett par veckors mycket hårda strider hejda och utplåna de sovjetiska divisionerna. Deras förluster blev enorma, 25000 sovjetiska soldater stupade. De flesta ligger kvar i anonyma massgravar. De flesta överlevande blev krigsfångar, medan ett fåtal lyckades ta sig tillbaka. 800 finska soldater stupade. Alla överlevande märktes för livet av upplevelserna.

Min far var en av de finska soldaterna. Han fick betala med mardrömmar och självmordstankar resten av livet.

Filmens innehåll

Filmen berättar på ett mycket enkelt sätt historien om slaget, dels vad som faktiskt hände och dels mer indirekt resonerande kring frågor som: Hur hanterar en ung man att han har dödat en mängd andra människor? Vems ansvar är det att striderna upphör när utgången är given? När övergår ett berättigat försvar till något annat? En krigsförbrytare får sitt straff, men vad får en hjälte som dödat lika många? Vem bär skulden till denna massaker? Stalin? Mannerheim? Krigets logik? Hur har detta påverkat min svenska identitet? Varför är jag svensk? Vad är svensk?

Till bilder av vägen mellan Raate och Suomussalmi i vacker sommardräkt, i kontrast till den trettiogradiga kölden som striderna utkämpades i, berättas historien om vad som utspelade sig där för över sextio år sedan. I dessa vackra sommarbilder är sedan svartvita fotografier från den aktuella tiden inklippta. Filmen innehåller även en sekvens om det nya gemensamma rysk-finska minnesmonumentet.


Filmfakta

Manus och regi Seppo Salmivuori
Foto, klipp och originalmusik Jesper Hallén

Vill du veta mer eller ha en kopia av filmen på dvd,
kontakta oss på raate@jeha.net


Smakprov ur filmen:
Vill du köpa filmen på dvd? (tillfälligt slut)
DVD:n har svensk tal och med textning på finska och engelska.
Det kostar 140 kr och du betalar med knappen nedan.